donderdag 13 oktober 2016

De eerste uitgave van Stichting Tegenkracht verzorgd door Binnenhof Projecten uit Hoogezand-Sappemeer

Binnenhof Projecten heeft in opdracht van Stichting Tegenkracht begin dit jaar de eerste brochure van het jaar uitgegeven. Met daarin o.a. het jaaroverzicht 2015 en enkele indrukwekkende quotes van deelnemers aan het sportplan tegenkracht.

Jaaroverzicht 2015

Onvermijdelijk. Even terugkijken op wat geweest is. Het nieuwe jaar is al weer even op gang gekomen, een jaar waarin we twee nieuwe mensen begroeten. Als vervanger van Thomas Zijlma is Maartje de Bont binnengekomen, zij heeft zich inmiddels goed ingewerkt, en is een geweldige aanvulling naast Matijs Jansen. Eind 2015 mochten we Anouk Bleekemolen al begroeten, zij benadert het bedrijfsleven en probeert werkgevers over de streep te trekken om voor hun werknemers het Sportplan mogelijk te maken.

Aantal deelnemers

Er ligt volop werk voor onze coördinatoren: 2015 is een topjaar geworden qua aantal aanmeldingen. Vanaf juni hebben we aanzienlijk meer deelnemers mogen begroeten dan in de voorgaande jaren. Onze nieuwe website zien wij als belangrijke oorzaak daarvoor. We sloten het jaar af met bijna 300 aanmeldingen, een verhoging van 60% t.o.v. 2014. Ooit begonnen 12 deelnemers in 2006 aan een Sportplan.Daarmede zitten we volop in de lift, na een paar jaren van stabiele aanmeldingen is er een enorme groei. Dat brengt uiteraard consequenties met zich mee: de financiering van zoveel deelnemers is een absolute uitdaging. Ons sportfonds waaruit we mensen helpen kent limieten, de funding wordt gedaan door middel van acties zoals de Mini Tour, de Egmond-marathon, de Zwolle City Swim e.d.. Maar ook door individuele bijdragen die we van bedrijven en mensen mogen ontvangen. We zijn gelukkig met de sponsoring die Yong Li Europe ons heeft toegezegd.

Het Sportplan werkt

Dat er meer en meer belangstelling komt voor het Sportplan wordt ook ingegeven door het feit dat er steeds meer wetenschappelijke bewijzen beschikbaar komen die aangeven dat actieve voorbereiding en revalidatie helpt bij het herstel van kankerbehandelingen. Tegenkracht heeft daar altijd al in geloofd (zie onze ervaring met ruim 1.200 deelnemers), het is goed dat het een gedegen onderbouwing krijgt. Zo kunnen wij steeds betere argumentatie aandragen als we met werkgevers en verzekeraars praten. Medio 2015 zijn we gestart met het vastleggen van de tevredenheidsonderzoeken die deelnemers na afloop van hun sportplan invullen. Dat, tezamen met de andere gegevens die we vastleggen, levert fantastisch inzicht en bewijsmateriaal.

Organisatie

Tegenkracht is eind 2015 ook verhuisd: na jarenlange gastvrijheid bij WIN in Utrecht, zijn we medio november ‘ingetrokken’ bij de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) in Bilthoven. Een prachtige plek waar Matijs, Anouk en Maartje een aantal dagen per week aanwezig zijn. Er is afgelopen jaar hard gewerkt om de automatiseringssystemen te verbeteren: onze sponsor Informed Consulting heeft verbeteringen aangebracht waardoor er efficiënter gewerkt kan worden.

Uitdagingen en acties 2016

We zullen ons in 2016 concentreren op een aantal zaken:
1.      Actieve benadering van het bedrijfsleven, eigenlijk zou iedere werkgever het Sportplan moeten sponsoren als een van zijn/haar werknemers de diagnose kanker krijgt.
2.      Voortzetting van succesvolle evenementen zoals de City Swim, de Mini Tour e.d.
3.      Verbetering van de zichtbaarheid en de naamsbekendheid van Tegenkracht.
4.      Verdere opbouw van onze database met gegevens, waaronder de tevredenheid van de deelnemers.
De website zal ook uiteraard veel aandacht krijgen, en qua ervaringsverhalen uitgebreid worden. Last but not least zullen wij de samenwerking met o.a. de VSG en Fit!Vak (koepelorganisatie van fitnessbedrijven) verder invulling geven.

 Lees hieronder de indrukwekkende quotes van deelnemers aan het sportplan tegenkracht:


“Ik heb kilometers gewandeld en afgelopen winter veel gefietst op een hometrainer. Het was mijn manier om fysiek en mentaal met deze vervelende en slopende periode om te gaan. Helaas is het onvermijdelijk dat een behandeling met chemotherapie de conditie en spierkracht enorm aantast. Erg moeilijk om daar in je eentje tegen opgewassen te zijn. Gelukkig was er toen Stichting Tegenkracht.”
Agnes

“Ik heb wel eens te doen gehad met mijn trainer... Veel tranen van verdriet in het begin en niet veel durven te vragen aan mijn lichaam. Maar de afgelopen donderdag waren het tranen van vreugde... ik deed dingen die ik nooit verwacht had te kunnen. Ik ben nog steeds onzeker, maar heb vertrouwen in Stephan. En dan probeer ik het toch... En zo groei ik. En dat merk ik fysiek en mentaal.  Ik ben er nog lang niet. Maar voel wel dat ik op de goede weg ben. Zeker de combinatie met de fysiotherapeut werkt erg goed. Ik ben jullie heel....heel erg dankbaar.”
Angela

“Mij te koppelen aan Olav was een goede zet. We hebben een plan gemaakt om mijn ambitie `Fit voor de wintersport` te realiseren. Wel voel ik op dit moment de zwaarte van de chemo op mijn gestel steeds meer. Ik heb nog twee chemo´s te gaan (tot half november). Hoop daarna wat meer vaart achter het sporten te kunnen zetten. Wat heel fijn is, dat je ook al is het niet groots en meeslepend, je lekker met je lichaam bezig bent, even los van je ziekte.”
Annet

“Voor mij was het belangrijk om juist in deze periode ook het sporten weer goed op te pakken. Om voor mijn gevoel alles in te zetten om goed door deze periode, en natuurlijk blijvend voor daarna, te komen. Na de 1ste operatie was ik gaan hardlopen met behulp van een hardloopschema van internet. Wat Stichting Tegenkracht aanbod was vele malen beter!”
Carmen

“Omdat mijn zusje een sponsorloop liep voor  `tegenkracht` kwam ik in aanraking met de stichting. Zo ben ik aan mijn personal coach gekomen. Samen met Yvonne Bontekoning van `de Lopende Zaak` in Gouda heb ik mijn conditie weer zover weten op te bouwen dat ik meedoe met de Goudse Singelloop voor 3,5 km ! Dat ik vijf en een halve maand na mijn laatste chemo alweer zo´n goede conditie heb, daar ben ik `Tegenkracht` en natuurlijk Yvonne erg dankbaar voor! “
Marjan

“Op de dag van mijn eerste afspraak had ik weliswaar drie zware chemokuren achter de rug, maar ik had totaal niet verwacht dat mijn conditie toen al tot de grond afgebroken zou zijn. Na het fietsen deed ik nog wat krachtoefeningen met als hoofddoel mijn arm weer volledig te kunnen benutten. Daar waar ik met mijn personal trainer drie setjes van vijftien herhalingen met redelijk wat gewicht deed, adviseerde mijn fysiotherapeute slechts één setje van tien herhalingen. En gelukkig maar, want de volgende dag had ik spierpijn alsof ik getraind had voor een marathon. Maar ik voelde me wel heel stoer: ik had tenslotte gewoon ‘gesport’ tijdens mijn chemokuren.”
Pascalle

“Met behulp van Stichting Tegenkracht ben ik gelijk met sporten begonnen, toen ik aan de chemo moest. Het motto van deze stichting is “Je krijgt het vertrouwen in eigen kunnen terug. Blijf in beweging. Sporten helpt je tijdens de wedstrijd van je leven”, en zo is het maar net!! Het viel lang niet altijd mee, soms ging het helemaal niet, maar opgeven was voor mij geen optie!”
Petra

“Ik zou zelf niet makkelijk deze stap genomen hebben maar nu ondervind ik toename in de prestaties. Dat geeft een goed gevoel. Het geeft sowieso al een goed gevoel dat je erkenning van de klachten krijgt maar er ook aan kunt werken. Ik ben van plan het volgende jaar met de oefentherapie door te gaan.”
Robert

“Na mijn laatste kuur had ik één doel; mijn conditie weer op peil brengen. Twee weken later lag ik in het water en zwom ik voorzichtig mijn eerste baantje. Sporten geeft mij vertrouwen in mijn lichaam. Tijdens het hardlopen denk ik wel eens: ik ren de kanker uit mijn lijf en het komt lekker nooit meer terug!”
Yildiz

Voor meer informatie over Binnenhof Projecten of Stichting Tegenkracht zie:
1 opmerking: